În Belgia și Luxemburg votul este obligatoriu. De ce în România, țara victimizaților și hibernauților, votul nu este obligatoriu prin lege?

Dacă nu porți centură, iei amendă. De ce? Pentru că Legiuitorul te protejează, vrei nu vrei. Se prezumă că dacă nu porți centură, îți riști viața. Dacă depășești viteza, iei amendă. De ce? Pentru că pui în pericol siguranța și integritatea fizică a altora (inclusiv a ta). De ce nu putea deveni votul obligatoriu într-o țară care a plâns timp de 50 ani în comunism ca să poată vota? De ce nu se prezumă că votul este măcar la fel de important precum centura de siguranță? Sau că lipsa votului ar fi de natură să pună în pericol nu unul, ci mai multe milioane de oameni?

De ce să nu iei amendă dacă nu-ți pasă de vot, drept fundamental după care au suspinat mai multe generații?

Ce partid ar îndrăzni să se opună la o lege privind votul obligatoriu? Ce scuze, argumente și motive ar invoca?

Ar mai fi o soluție: să ți se confiște dreptul de a vota în cazul în care nu votezi!? N-ai votat de trei ori consecutiv, nu mai ai voie să votezi! Se schimbă placa, da? Șă vezi cum dai fuguța la vot. Cam așa suntem: când ai, nu prețuiești (sau chiar disprețuiești). Când pierzi ceea ce nu prețuiești, devine important.

Legea cu votul obligatoriu ar fi o Lege de tip vaccin care ar curăța tumorile indiferenței și acalmiei, specifice nouă. Nu-ți convine cine candidează, pui ștampila pe toți, mâzgâlești buletinul și pleci acasă. Dar vii la vot!