1 CM de spital

Una dintre cele mai prolifice campanii pe care am generat-o personal în viața mea este „1 CM DE FAPTE”. În timpul Pandemiei am luat multe decizii cu sufletul, chiar dacă mi-am neglijat companiile și apropiații. Când mă prinde flama unui proiect, când pasiunea se înfiripă în ființa mea, sunt de neoprit.

Privesc în urma lui 2020. Mă iau amețelile când văd cu câtă ardoare și înverșunare m-am putut implica în strângeri de fonduri, în donații, în coagularea de echipe și în voluntariat. Mi-am pus banii în joc, energia, hotelul și restaurantele la dispoziția autorităților și a bolnavilor afectați de Covid19.

Nimeni și nimic nu m-ar fi putut opri. În acea perioadă, neagră pentru mine, nimic nu mai prezenta suficientă relevanță, nimic nu-mi dădea mai mult sens decât să ajut. Să fiu pe baricade, să pot să contribui cu ameliorarea stării generale de panică, de boală și de teamă. Canalele mele de socializare duduiau doar pentru a strânge fonduri, doar pentru donații, doar pentru cazuri sociale.

Eram un soi de agenție de presă. Ziua trimiteam donații, seara scriam. Hotelul meu a fost pus gratuit la dispoziția autorităților, transformat în unitate de cazare pentru cei carantinați. Toate restaurantele mele livrau gratuit (am donat zeci de mii de produse).

Nu am solicitat și nu am acceptat nicio contraprestație, despăgubire financiară sau de altă natură din partea autorităților. Am refuzat toate ajutoarele sau fondurile pentru a evita orice speculație.

Am donat personal bani, bunuri și servici de peste 350.000 euro. Am generat 1,5 milioane de euro pe care i-am donat spitalelor afectate.
Iată cum mi-a venit ideea sclipitoare: cu mulți ani în urmă, pe când eram într-un stadiu avansat de disperare și frustrare că nu pot să fac bani, am citit pe internet că un puștan a făcut 1 milion de dolari vânzând pixeli.

Mi-a rămas în minte ideea lui genială, așa că am transpus-o în practică după 15 ani, dar la alt nivel, mai original: am transformat Primul metru de autostradă în centimetri pătrați și am vândut, cu certificat, centimetri de autostradă, contra sumei de 10 euro/mp. Cine lua mai mult, avea o tarla mai mare. Întrucât autostrada era lungă de 1 metru și lată de 30 metri, rezultau 300.000 de centimetri pătrați.

Aveam ce vinde!
Ideea a generat valuri de solidaritate. Toți banii au intrat în conturile Crucii Roșii din Suceava, cu care am cumpărat mii de echipamente medicale și consumabile. Am strâns o sumă colosală, 1.5 milioane de euro, mai mult decât reușise studentul cu site-ul lui: http://www.milliondollarhomepage.com/.

Ulterior, am achiziționat o Secție de terapie intensivă mobilă (700.000 euro) și am dotat mai multe secții ale spitalelor cu oxigenatoare și alte echipamente specifice (Spitalul Suceava, Spitalul Fălticeni).

Actualmente suntem pe cale să construim un Spital la Gura Humorului, Bucovina, ceea ce ar fi o premieră în județul nostru (https://www.1cmspital.ro).