M-am întâlnit astăzi la Cărturești cu un tânăr la vreo 22 de ani. Când a prins un moment prielnic, și-a făcut curaj și m-a abordat: ”Salut Ștefan. Poți să-mi recomanzi o carte?”.

Deși mă duceam spre casierie cu vreo 7 cărți în mână, m-am blocat. Nu i-am putut propune niciunul dintre titlurile pe care le căram după mine. Eram în dilemă: cum aș putea să-l ajut cel mai bine? Eram la raionul de dezvoltare personală, dar mă simțeam încurcat. N-ar trebui să-l îndrum spre Dostoievski, Eliade, Tolstoi, James Joice? N-ar fi mai util pentru el să-l împing spre raionul de beletristică, la literatura universală?

– Să-ți recomand o carte? îl întreb stânjenit, zăpăcit de solicitarea lui.

Nu pricep (și nu îmi explic) de ce îmi vâjâia în urechi vocea tuturor comentatorilor superficiali, care de-a lungul vremii, i-au judecat și contestat pe toți oamenii însetați de propria evoluție și care și-au găsit refugiu și speranță în Napoleon Hill, Dale Carnegie, Norman Vincent Peale sau în alte cărți de ”self development”. Toți puturoșii care n-au citit nici eticheta de la pufuleți, s-au trezit de-o bucată de vreme să-i muștruluiască cei care citesc literatură de dezvoltare personală.
A ajuns să-ți fie jenă să citești sau să recomanzi cărți de dezvoltare personală pentru că ”Dezvoltare personală” este o sintagmă tălmăcită de fiecare după cum îl duce capul.

Într-o țară în care 37% dintre cetățeni nu au citit în viața lor o carte, într-o țară în care aproape 50% dintre cetățeni sunt analfabeți funcțional și 76% nu au pășit niciodată într-o bibliotecă, ORICE CARTE AI CITI ESTE MANĂ CEREASCĂ, este o cură de însănătoșire socială. Este mai puțin important ceea ce citești, atâta vreme cât CITEȘTI!

Cât timp nu faci bătături de la scrollat pe tik-tok, orice vei citi este un plus major. În fond, cel mai corect sinonim pentru ”dezvoltare personală” este ”autoeducație”.

I-am recomandat tânărului (care era împătimit să ajungă la succes) două lucruri: să-și completeze Caietul visurilor (integral, conform metodei). Are și versiune gratuită, nu trebuie să cheltuie bani (www.caietulvisurilor.ro, respectiv www.stefanmandachi.ro) și apoi să aplice la milimetru ceea ce scrie în ”Cel mai vestit vânzător din lume” de Og Mandino. Aceasta a fost recomandarea mea, în secundele în care m-am gândit ce l-ar putea impulsiona.

Pentru voi, am și alte recomandări pe care le-am citit în ultimele 14 zile:
Efectul compus – Darren Hardy
Metoda Wim Hof, Activează-ți întregul potențial uman – Wim Hof
Doliul și separarea – Verena Kast
Transformarea digitală – David Rogers
Dopamina – D. Liberman (doar am început-o)

Quit – Annie Duke (doar am început-o, dar e excelentă)

Spor la lectură! Cu lectura dai lovitura! Dacă nu citești măcar o carte pe săptămână este foarte dificil să avansezi, este extrem de greu să îți depășești competitorii. Dacă nu citești măcar o oră pe zi, să n-ai pretenția să fii bogat. Punct. Pentru mai multe detalii despre proiectul meu educațional cu biblioteci publice în container, intră pe www.stefanmandachi.ro/citeste

De asemenea, pe canalul meu de Youtube, ai peste 500 filme gratuite cu educație financiară și psihologie antreprenorială. Abonează-te gratuit chiar acum!Spor la lectură și vizionat!