Câștigător al Premiului Oscar, MEDITERRANEO este considerat unul dintre cele mai bune filme de comedie italiene făcute vreodată. Acțiunea se petrece în plin război mondial. Regimul fascist condus de Benito Mussolini trimite o misiune specială către o insulă grecească, cu care se află în război. Obiectivul brigăzii este să ocupe teritoriul şi să anunţe eventualele capturi. Comandantul echipajului are în subordine o adunătură de foşti militari „recondiţionaţi”, culeşi din trupe decimate, care au supravieţuit mai multor lupte pierdute.

După ce descoperă pe un zid de piatră inscripţia „Grecia este mormântul italienilor”, insula este luată cu asalt. Se pregătesc măştile de gaz, muniţia, iar formaţia înaintează tensionată, cu puştile încărcate. Satul pare suspect de gol,  astfel cartierul general instaurează un sistem strict de parole, contraparole şi patrule organizate, în eventualitatea previzibilă a unei statornice lupte de gherilă.

În prima zi de inspecție, mica armată descoperă pe insulă o comunitate paşnică formată din copii, femei şi bătrâni, bărbaţii fiind pe alte front. Seriozitatea şi conştiinţa războiului lasă treptat locul unei relaxări generale. Militarii se integrează în viaţa locală, mai ales când în scenă intră şi o frumoasă damă, cu o specială afinitate față de soldați. Fiecare îşi găseşte îndeletniciri artistice sau sportive și tot mai puțin militare. Când pe insulă apare un turc cu o barcă, apare întrebarea retorică: „turcii sunt cu noi sau împotriva noastră?”

Rupţi de orice legătură cu patria mamă, contaminați de traiul boem, trupa de italieni află de la un compatriot  care ajunge pe insulă că în război s-au produs modificări: cei care le erau prieteni, acum le sunt duşmani şi viceversa, Mussolini a căzut, Italia e împărţită.

Naturaleţea și naivitatea personajelor care îşi dau importanță sub pretextul războiului, crează scene picturale, care împletite cu un fond muzical de excepție, fac din Mediterraneo o comedie memorabilă.