13 liniuțe cu noroc

Categorie :
Noutăți
Autor :

🏳️ Cea mai veche universitate din Europa este cea din Bologna, în anul 1088, urmând cea de la Oxford în 1096. Recordul pentru cea mai veche universitate este deținut de Al-Karaouine, din Fes, Maroc, fondată în… 859!

Acum să revenim la oile noastre: cea mai veche universitate din România datează, ATENȚIE, in anul 1856, Universitatea din Iași. OPT SUTE DE ANI diferență. Cum să ne mai mirăm de decalajul colosal? De ce ne mirăm când vedem prăpastia fără fund care ne desparte de mentalitatea învățământului din vest?

Adevărul este că până la Cuza, Educația era insignifiantă în România și se făcea mai precar decât în Europa medievală. Aveau parte de educație o mână de oameni, doar fiii celor cu averi și cam atât.

Câteva concluzii (în calitate de spectator, nu de specialist):

1. Lipsa educației (performante) este mărul putrezit din lada problemelor cu care se confruntă România nu de zeci, ci de sute de ani.

2. Este la mintea cocoșului că Educația este creierul societății. Probabil mai importantă chiar decât Sănătatea și Justiția. Învierea (n-am găsit cuvânt mai propice) nației noastre pornește de la EDUCAȚIE, cuvânt care ar trebui să fie adânc înfipt în conștiința tuturor guvernanților, tuturor cetățenilor, tuturor copiilor, părinților și profesorilor. N-ar fi rău să se pună 1000 de bannere gigant prin care să se scrie: EDUCAȚIA SALVEAZĂ NAȚIA!

3. Noi, românii, citim extrem de puțin. Aproape deloc. Adevărul dur este că noi nu suntem obișnuiți cu lectura. 76% dintre români nu au intrat niciodată într-o bibliotecă și 37% nu au citit niciodată o carte. Suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește consumul de carte. 94% dintre români nu citesc deloc.

4. Ca o paranteză, consumăm cel mai puțin săpun din Europa.

5. Pe vremea în care activam în industria HoReCa (am vândut tot la final de 2022) am dus cărți în toate restaurantele și am construit biblioteci la sediile firmelor. De mai mulți ani investesc masiv în educația mea: cursuri, seminarii, masterclassuri, consultanță, experți de top. Fac asta întrucât am constatat (de aproximativ 10 ani) că toate performanțele mele financiare s-au bazat pe autoeducație și pe echipe de angajați care s-au educat continuu (am plătit consistent pentru perfecționarea angajaților din firmă).

6. Dacă vrei să faci bani mulți, investește în educația oamenilor din subordinea ta și fii corect 100% cu ei. Investește în tine. Nivelul la care ești tu se reflectă în nivelul companiei tale.

7. În ultimele șase luni am alocat câteva sute de ore pentru a înțelege fenomenul educației din România. De ce tocmai asta? Pentru că mă pasionează subiectul de mai mulți ani și sunt interesat ca în viitor să descopăr talente și mult potențial printre studenți și elevi, pe care să-i mentorez și alături de care să încep proiecte de anvergură în antreprenoriat.
Din 2022 m-am focusat strict pe domeniul educației online, realizând 24 podcasturi educaționale (le-am numit #educasturi) cu un reach organic de peste 12,8 milioane persoane. De asemenea, am finanțat mai multe biblioteci publice în containere mobile, pentru că am convingerea că doar prin intermediul lecturii și acțiunii poți muta munții din loc.

8. Un număr uriaș de elevi sunt analfabeți funcțional. Conform raportului BRIO privind nivelul de literație al elevilor ”un procent de 42% din elevi se plasează în zona „nefuncțional”. Aceasta este zona de analfabetism/ incapacitate. Aproximativ 20% din acești elevi (deci cam 8% din populația școlară) sunt la limită pentru a trece în categoria de „minim funcțional”. Din păcate, cam 45% din acești elevi (deci cam 15-20% din populația școlară) sunt la baza absolută a capacității testului de a măsura ceva. Un procent de doar 11% din elevi se plasează în zona „funcțional”.
Asta se traduce că o parte uriașă a elevilor din România nu înțelege nimic din ce li se predă. Aceștia nu sunt capabili să înțeleagă un text sau să discearnă aspecte minimale din rândurile pe care le văd în fața ochilor.

9. Statul nu investește în Educație. În loc să pompeze masiv bani, noi suntem codașii Europei. Cred că ar trebui DUBLATĂ suma alocată. Exact, du-bla-tă! Potrivit Eurostat, în anul 2020, ponderea cheltuielilor pentru educaţie în PIB a fost de 3,7% în România (penultimul loc în UE), media UE-27 fiind de 5% din PIB, cel mai ridicat nivel fiind în Islanda de 7,7%

10. Deși au enorm de muncit ca să recupereze discrepanțele, profesorii din România au o părere foarte bună despre ei. Conform unui sondaj INSCOP, 53,6% dintre respondenți consideră că problemele cu care se confruntă educația din România sunt generate de către slaba pregătire a profesorilor și de dezinteresul acestora. În schimb, paradoxal, conform sondajului, profesorii români se consideră ”cel mai bine pregătiți din lume”, alături de profesorii din Malaezia (studiu OSCE).

Este de natura evidenței că este o urgență națională să se schimbe mentalitatea tuturor, inclusiv a părinților și elevilor, dar mai ales a profesorilor, care ar trebui să se transforme din ”diriginți” în mentori.

11. Întrucât sunt voluntar la Fundația Umanitară „Jeni Mandachi” remarc o cruzime enormă a cetățenilor din mediul rural față de animalele fără stăpân. Ceea ce am văzut în ultimele zile m-a șocat. Câini aruncați de pe bloc. Câini paralizați aruncați la gunoi. Câini ștrangulați într-un lanț de 1 metru. Am deplina convingere că aceste apucături violente, de un rar sadism, provin tot de la lipsa de educație.

12. Nu avem autostrăzi din cauza lipsei de educație. Nu avem trenuri de mare viteză din același motiv. Nu avem aeroporturi, căi ferate, infrastructură, turism, politicieni de calitate din același motiv.

13. Cred cu tărie că putem contribui fiecare în parte cu un pas minuscul, de furnică. De aceea am lansat cu entuziasm proiectul CITEȘTE!. Am finanțat mai multe containere (un container ALL INCLUSIVE e 12.000 euro fără tva). Mi-am vândut afacerile clasice pentru a avea mai mult timp și energie pentru proiectele care mă pasionau de câțiva ani: caritate și educație. M-am focusat pe finanțarea de biblioteci publice în containere (avem 5 bucăți, peste 13.000 cărți), am întreprins mai multe acțiuni caritabile printre care 5000 sterilizări / 300 adopții câini, cazuri sociale, 210 fântâni în Africa în 3 ani, cantină săraci și am oferit masiv mentorat gratuit (educasturi și conferințe cu elevi, studenți, cu un reach online imens).

Cred cu tărie că aceste încăperi originale (12 x 2.5 m), botezate containerele educaționale-multifuncționale (bibliotecă, atelier de pictură, muzică și film) au puterea să schimbe comunitățile. Mai ales în mediul rural.

🇹🇩Cred în acest concept. Poate deveni o ”franciză gratuită” la nivel național. Am construit cea mai mare rețea de franciză în domeniul meu de activitate și, după ani de muncă, am capacitatea să ”adulmec” potențialul enorm al conceptului. Eu pun la dispoziție întreg know-how-ul. Instruiesc pe toți cei care vor să replice modelul. Tot instructajul este gratuit, toate informațiile sunt la dispoziția tuturor.

🇹🇩Conceptul este extrem de simplu. Poate fi făcut de oricine (care adună finanțare). Dacă nu îți permiți să ”cumperi” un container pentru comunitatea ta, donează o carte sau dotează-l parțial❗️

👉Fie donezi mobilier, fie instrumente muzicale, fie faci o donație în bani pe www.mamajeni.ro cu titlul ”container educațional”. Dacă nu ai posibilități, donează o carte. Dacă trimiți o carte este suficient. Adresa la care puteți dona cărțile este: loc. Suceava, str. Sofia Vicoveanca, nr. 107, Hotel Mandachi, recepție.

Mai multe detalii despre cum poți acționa chiar acum ai aici: www.stefanmandachi.ro/citeste