Pare greu de crezut, dar astăzi nu mai caut nod în papură. Doar aduc soluții relevante la problemele pe care mi le ridic singur la fileu. Pe scurt, îți prezint o rețetă care, dacă nu soluționează, măcar limpezește bâjbâiala generalizată în care te complaci zilnic. Este vorba despre ”Caietul de visuri”. Nu-i ideea mea. Am preluat-o #șîeu și am îmbunătățit-o în ”stilul Mandachi”. :)))
Este doar o sugestie pentru un popor suferind, format din oameni care nu și-au descoperit vocația, nu-și înțeleg pasiunile și care nu cunosc procesul prin care își pot descoperi menirea pe acest pământ.
Suntem o societate în derivă pentru că în defunctul nostru sistem de învățământ, profesorii n-au nicio idee despre cum să livreze elevului noțiuni elementare despre talent, visuri și misiunea omului pe pământ. Pe mine nu m-a întrebat niciun profesor în 18 ani de școală ”ce iubești cu adevărat să faci?”. Nu-mi fac mari iluzii în cazul tău.
Propun metoda (sau rețeta) Caietului de visuri pentru a elimina ceața de pe creierele noastre zăpăcite, atunci când vorbim despre idealuri și aspirații.
Așadar!
Dacă nu cumva ești pe plaja unui hotel de șase stele, la scăldat în apă cristalină cu nuanțe de turcoaz și cu un milion de dolari în conturi, una dintre cele mai enervante întrebări pe care le poți primi este: TU CE VREI DE FAPT DE LA VIAȚĂ?
Și iac-așa îți înfing din nou cuțitul în rană: TU ce vrei de fapt de la viață?
Zâmbești ironic în fața unei întrebări atât de banale. (Dar nu-i râsul tău). ”Cum să nu știu ce vreau de la viață? Ce-i atât de greu? Să fiu sănătos, să am bani gârlă pentru concedii all-inclusive, să am mașină ultimul tip și casă cu piscină.”
Eu sunt vulpe bătrână și continui interogatoriul: Răspunde-mi acum, cu subiect și predicat: care sunt visurile vieții tale? Care este viața visurilor tale?
Ți se pare facilă întrebarea, dar când îți pregătești răspunsul (de mai sus, bazat pe clișee comune și penibile) replica ta pare a fi incompletă. Cu cât generalizezi răspunsul mai vag, parcă lipsesc piese importante din mecanism.
Dacă închei discuția sau schimb subiectul, te agăți de dialog, și-l prelungești pe aceeași temă. ”Staai! Stai așa că n-am zis chiar tot. De fapt… parcă mai era ceva”. Ai mai avea unele completări. Pe undeva, ceva dă cu virgulă.
Pe măsură ce pricepi intensitatea întrebării, te afunzi în ipoteza propriei ratări. Te inflamează că întrebarea este simplă iar răspunsul tău e superficial și derizoriu. Nu trebuie să fii vreun geniu ca să conștientizezi că ceea ce-ți dorești tu își doresc 99,99(9)% din muritorii planetei. Și totuși, doar 1% reușesc. De ce doar 1%?
Pentru că TU O BÂJBÂI! De aceea ești în categoria celor 99%. Tu simți iminența pericolului, dar te prefaci mirat când îți spun despărțit în silabe, cu accent pe J: O BÂJ-BÂI!
Încet, încet, te dumirești că îți lipsesc multe amănunte din mașinăria visurilor. Anticipezi că ești departe de libertate. De ”ACEA” libertate… Credeai că ești liber ca un bizon argintiu într-o pădure virgină, dar nu ești decât un bou de jug, prizonier în cireada celor 99% de naivi.
Autointitulatele tale idealuri (concediu, mașină și vilă cu piscină) sunt fake news. Mnda, te paște pericolul de a muri ca un ratat, cu ”visurile” tale cu tot… Te oftici că încă faci parte din turma de 99%?
Evident! Pentru că ești doar o altă oaie (bezmetică) din turma eșuaților! Un bezmetic care orbecăie în viață și care confundă libertatea și idealurile cu loteria. Un fake-dreamer. Aștepți doar marea lovitură. Marele loz. În rest faci confuzii grave cu care te umfli în fața altor fake-dreameri, mai naivi decât tine, care-ți validează clișeele expirate, preluate de la diverse capete pătrate.
Visezi să fii sănătos. Dar dacă nu te doare nimic, sănătos ești și la 120 kilograme, cu două gușe și trei etaje de slană, și la 78 kile, cu pachete de bicepși-tricepși. Dar ce reprezintă în detaliu pentru tine sănătatea? Ai scris vreodată asta cu amănunte undeva?
Visezi o mașină, o vilă, haine, etc. Dar una este O MAȘINĂ, alandala, și alta este un Mercedes S Klasse Brabus, fabricat în 2019, de 5000 cmc, pe benzină, cu piele albă și ecrane în tetiere, de 550 cai putere și jante cromate de 22 inci. Și în acest context nu mă refer la lux deloc, ci doar la amănuntele pe care le inserezi în subconștientul tău.
Una e să vrei o vilă și alta să vrei o VILĂ de 500 MP, securizată cu 25 camere video, cu un hectar de teren, cu livadă, piscină de 200 MP cu apă termală la 33 grade, cu sală de fitness și centru spa, teren de tenis și jacuzzi pe acoperiș.
Atâta vreme cât există o picătură de bâjbâială infiltrată în visurile tale, ele nu sunt decât castele firave de nisip în bătaia valurilor. Fără o detaliere minuțioasă a fiecărui vis, fără strictă cuantificare, fără un calcul amănunțit, fără detalii scrise, fotografii, desene, date limită și cifre, visurile sunt niște scuze surde în gălăgia unei vieți triste.
Atâta vreme cât nu există o clarificare serioasă și o cuantificare milimetrică a visurilor tale, acelea nu se numesc visuri. Doar bâzâi niște dorințe cu corp de oțel, picioare de fier și glezne de lut, care nu sunt altceva decât carburant pentru motorul victimizării din tine.
Visurile-bâjbâite sunt SCUZELE TALE. Eviți să îți clarifici idealurile pentru că ești un veteran în victimizare care nu își asumă propriile acțiuni.
În opinia mea, Caietul de visuri este îngerul tău păzitor. Este LANTERNA vieții tale, GPS-ul dezvoltării tale. La cât mă duce capul pe mine în ziua de azi, cred că este arma cea mai puternică pentru clarificarea idealurilor vieții tale. Luminează traiectoria, direcționează subconștientul și risipește scuzele.
Evident, niciun caiet, carte sau pergament din lumea asta nu va face vreun miracol pentru tine fără să acționezi și să pui masiv osul la treabă. Dar un astfel de caiet poate fi un ghid, o hartă sfântă pentru proiectul personal al vieții tale!
Iată rețeta:
Investiție 200 lei + câteva ore de muncă (aproximativ cât pierzi pe facebook cu scroll-ul în două zile)
Rețetă: 1 caiet + 1 foarfece + 1 bandă scotch + 1 pix + 100 fotografii personalizate + 2 coperți personalizate (care de fapt, conțin patru pagini personalizate. O foaie= două pagini, da?).
Pasul 1: Cumperi un caiet studențesc cu arcuri (nu de matematică) cu minim 100 foi. De ce cu arcuri? Pentru că după ce îți faci coperțile personalizate, le vei înlocui pe cele inițiale ale caietului cu cele prevăzute la pasul nr. 2.
Pasul 2: Înveți minimal un program de editare foto, atât cât să poți îmbina câteva fotografii, care te inspiră, peste care adaugi câteva texte relevante. Eu recomand Corel, dar la fel de bun este și Photoshop sau alte sute de programe similare. Caietul are două coperți iar fiecare copertă are, evident, câte două pagini (față-verso). Îți personalizezi singurel (singurică) toate cele patru pagini.
Ce conțin coperțile? Imagini care te motivează și pe care le iubești. Poți îmbina haotic tot felul de imagini, fără să aibă vreo logică precisă. Depinde doar cum SIMȚI că rezonezi cu propriile modele. Ai patru lucrări și vei face patru colaje cu imagini. Dimensiunea unei pagini, de regulă are 297/210 mm (cât este pagina unui caiet studențesc). După ce termini ”designul”, printezi cele două foi față-verso la o tipografie sau la un printer profesional (cum e acela la care se printează lucrările de licență).
E floare la ureche să înveți un program (sunt sute de tutoriale pe youtube) în care să ansamblezi diferite imagini. Pot fi imagini cu tine, cu mentori, cu peisaje, mașini, animale, femei, bărbați, bogați, săraci, preoți, sportivi, icoane, prieteni, familie sau alți oameni pe care îi iubești. Pot fi bani, dolari, ruble, nu contează. Important este să te motiveze. Scuza că nu știi să editezi, nu ține. Pierzi zilnic cinci ore pe pe facebook și instagram. Deci ai timp berechet să devii expert în editări. Trebuie doar să vrei.
După ce ai lucrat cele patru coperți, le printezi pe hârtie cartonată și le plastifiezi. Scoți coperțile inițiale ale caietului și le înlocuiești cu noile coperți personalizate.

Din punctul meu de vedere, faptul că îți construiești singur caietul și că investești în el timp, efort și energie, te face să privești cu mult mai multă seriozitate, respect, responsabilitate și drag ceea ce este esențial: viața spre care aspiri (în imagini). Cu cât personalizezi mai mult caietul, cu atât vei fi mai atașat de el. Ai libertate totală de improvizație! Fă-l original, cu amprentele și spiritul tău! Nu te limita la sugestiile mele.
Pasul 3: Alocă o foaie din caiet pentru fiecare vis în parte. Cu ajutorul întrebărilor pe care ți le adresezi, vei descoperi imediat care sunt pasiunile, dorințele și dezideratele tale. Pune-ți întrebări! Cât mai multe, mai diverse și mai clare. Fă-ți un interogatoriu la sânge!
(Ce vreau de fapt de la viață? Ce iubesc să fac? Cum arăt fizic/mental peste cinci ani? Câți kilometri alerg în maratoane în următorii doi ani? Care este viața visurilor mele? Cum mi-aș dori să arate casa mea? Ce insulă sau plajă voi avea în proprietate în șase ani? Ce mașini voi conduce? Ce garderobă îmi doresc? Câte țări îmi doresc să vizitez în următorii cinci ani? Ce fel de ceasuri voi avea la data de? Care sunt prietenii cu care doresc să mă înconjor în trei ani? Câte cărți vreau să citesc în doi ani? Dar în zece ani? Câte filme vizionez în patru ani? Dar câte piese de teatru? Câți bani vreau să câștig lunar? Pe cine vreau să cunosc? Câte seminarii vreau să urmez? Ce vreau să fac pentru umanitate în șapte ani? Dar pentru încălzirea globală? Cum ajut animalele? Etc.)
Pasul 4: Lipește poze în caiet. Selecționează imaginea care exprimă cel mai bine visul tău îndeplinit. Fiecărui vis îi corespunde o fotografie, care reflectă realizarea acestuia. Eu personal am lipit și trei fotografii la același vis. Recomand cât mai multe fotografii, dar e în regulă și cu una singură.
Pe fiecare pagină trebuie să scrii cu pixul următoarele informații obligatorii:
– titlul visului (plus semnătura ta alături). Exemplu: ”SĂ CITESC 100 de cărți”
– descrierea rezumativă a visului.
Descrierea nu se face la viitor. Nu vei scrie ”voi vizita 20 de țări noi.” ci vei insinua mental că visul s-a îndeplinit deja, ”Am vizitat 20 de țări noi…”. În acest mod, îți setezi subconștientul să genereze gânduri, idei, mecanisme și procese care te vor împinge spre realizarea idealului tău.
Exemplu: Am citit 100 cărți. Această lectură a fost cea mai puternică metodă ca să-mi îmbunătățesc calitatea vieții. Consecința a fost că m-am dezvoltat masiv în toate ramurile de activitate. În procesul de citire am obținut performanțe în toate domeniile vieții întrucât lectura a fost și este pentru mine cea mai sigură cale spre atingerea unor performanțe majore. 70% din cărțile citite au fost de dezvoltare personală, 10% beletristică, 10% documentare și strategie și 10% poezie. Cu o astfel de lectură mă simt mult mai cutezător și mai stăpân pe toate provocările care vor veni. Mă autodepășesc zilnic și sunt mai bun cel puțin cu 1% decât am fost ieri.
– data când ai scris visul (exemplu: 18 iulie 2019)
– data limită la care speri că vei realiza visul (exemplu: 31 decembrie 2020)
– data exactă când îndeplinești în realitate visul (exemplu: 20 septembrie 2020)
Pe aceeași pagină lipește cu bandă scotch o fotografie care reflectă cât mai bine visul tău când va fi realizat. Dacă intenționezi să plantezi 3000 de copaci în cinci ani, lipește o poză cu o pădure. Dacă vrei să ai un hotel, atașează imaginea unui hotel pe care ți-l dorești.

– legământul.
Legământul este un paragraf care este scris de mână pe fiecare pagină, pentru fiecare vis în parte. Are rolul de a te proteja mental de învinuiri și auto-învinovățiri bolnăvicioase, care te demotivează, blochează și te contaminează cu scuze ca să renunți.
”Promit să sărbătoresc fiecare evoluție măruntă. Nu mă voi învinovăți pentru nimic, indiferent de rezultate. Sunt un învingător pentru că, măcar acum, ȘTIU CE VREAU DE LA VIAȚĂ!”
Breaking news pentru prima pagină : )
Pe prima pagină a caietului, înainte de orice, îți recomand să scrii următoarea ”rugăciune” pe care să o citești zilnic. Îți ia doar un 100 secunde (adică 0,1% din timpul unei zile):
”Voi munci ca un rob pentru realizarea fiecărui ideal din acest caiet. Voi investi toată energia ființei mele pentru împlinirea acestor idealuri, dar dacă nu le voi înfăptui vreodată, nu voi fi trist(ă). Din contră, făgăduiesc solemn să mă bucur din plin de tot acest proces în care evoluez, să fiu blând(ă) cu mine, indiferent de deznodământ. Voi trăi cu energia și spiritul visurilor din acest caiet, adânc înrădăcinate în sufletul meu și sistemul meu nervos. Voi acționa! Nu voi aștepta miracole. Minunile apar când acționezi și îți asumi cu demnitate consecințele faptelor tale. Îmi asum toate deciziile pe care le iau, pentru totdeauna. Sunt responsabil 100% pentru tot ceea ce mi se întâmplă. Nimeni nu este vinovat în afară de mine pentru ceea ce se petrece în viața mea. Tot eu sunt cel care merită aplauzele pentru succesele mele. Nu există scuze decât în creierul meu. Scuzele n-au formă și substanță. Dacă cineva este răspunzător pentru viața mea, acel cineva sunt doar EU. Accept ceea ce este. Accept ceea ce se întaâmplă. Am dreptul să mă bucur de viață, am dreptul să fiu prosper, liber, fericit, independent și împlinit. Totul depinde doar de mine. Nimeni nu este obligat să mă pupe-n cur și nici eu să cânt în strună altora. Nimeni nu este proprietatea mea și nici eu nu sunt proprietatea altora. Sunt eu, un OM! Mă accept așa cum sunt, cu bune și cu rele, cu eșecuri și cu mici bucurii. Cred în forța ființei mele, pentru că sunt unic pe pământ. Nu sunt mai bun decât alții și nici alții nu sunt mai buni decât mine. Toți avem un cap pe umeri, nimeni nu e supraom sau zmeu. Mai degrabă cu toții suntem și copii și zmei. Suntem oameni, nici mai mult nici mai puțin. Eu sunt doar EU și orice comparație cu altcineva e un non-sens, o absurditate. De astăzi mă accept și mă iubesc. De azi înainte sunt sufletul meu. Eu sunt cel mai bun prieten al meu. Eu sunt Îngerul meu păzitor. Mă accept cu toate calitățile și defectele mele. Pentru că ĂSTA SUNT EU!”
Aceasta este o simplă metodă. Eu îi spun metoda Ștefan Mandachi dar te provoc să o botezi Gheorghe X, Vasile Y. Nici prin cap nu-mi trece să o proclam ca fiind unica rețetă de succes. Poate tu ai alta, total diferită, care funcționează mult mai bine. Poate poți combina formulele. Dacă ai alte variante, spune-mi-le #șîmie.
Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Nu înseamnă că ești mai cocoș dacă ai caiet, dar măcar pentru tot restul zilelor tale, dacă te întreabă cineva ”bă’ țărane, tu ce vrei de fapt de la viață?”, îi răspunzi fără echivoc, cu capul sus: ”iaca’ asta vreau de la viață”.
Pe mine m-a ajutat enorm. Nu sunt un model de fericire sau împlinire spirituală, dar am acumulat destule bunuri materiale, am făcut bani, am trăit experiențe, am vizitat locuri, am cunoscut oameni grozavi și m-am autoeducat. Toate m-au făcut să am o viață puțin mai bună.
În cazul în care crezi că te-au ajutat câtuși de puțin aceste informații, spune și altor prieteni sau cunoștințe pe care-i suspectezi de plafonare sau ratare. Spune-le despre aceste rânduri cu curaj părinților, profesorilor, educatorilor. Nici ei nu-s mai breji. Ar fi culmea să-ți predea lecții un dascăl, când el habar nu are pe ce lume trăiește și ce-și dorește, de fapt, de la viață. Am întâlnit mulți profesori care nu și-au descoperit vocația, dar în schimb aveau aere de Guru. E păcat să murim cu toții zăpăciți, posomorâți și triști. O națiune cu oameni care și-au descoperit vocația va fi înainte de toate, cel puțin fericită.
Acum a sosit și nota de plată pentru informațiile primite. Eu iubesc animalele, în special câinii. Unul dintre visurile din caietul meu este să fac un adăpost de câini și pisici. Să nu mai existe suferință printre animale. Dar (deocamdată) animalele au nevoie de noi, specia umană. Dacă vei ajunge vreodată bogat, ”răsplata” pentru aceste informații prin care te-am învățat să-ți descâlcești mintea, este să salvezi din proprie inițiativă, animalele care suferă. Poate vei face un adăpost, o campanie, o strângere de fonduri, un share pe facebook, etc.
Ca să-ți faci ”încălzirea” pentru epoca glorioasă în care vei fi un multimilionar, ai putea totuși să începi chiar de astăzi, să cauți un stăpân pentru câinii din adăposturi sau cei hăituiți de pe străzi. Cum faci asta? Sunt zeci de adăposturi bucșite cu căței care suferă de sete și foame și tânjesc după o mângâiere. Cu un search pe google găsești nenumărate situații care necesită ajutor. În România sunt mii de câini flămânzi, însetați, bătuți și prigoniți. Îi vezi și treci mai departe?
Trăim în epoca videocrației. Stăm zilnic lipiți de Facebook și Instagram. Fă un filmuleț unui cățel abandonat pe stradă sau în adăposturi! Alege la întâmlare un câine și schimbă-i viața! Dacă nu-ți permiți să adopți unul, fă-i o poză, dă-i o poreclă și roagă familia și prietenii să dea un share. Nu se știe cum pentru 12-13 ani o ființă va trăi mai bine datorită ție,
Dacă vei salva un câine, te binecuvântez și îmbrățișez cu toată energia mea și îți promit că un animal poate fi Îngerul tău păzitor pe drumul spre realizarea visurilor tale! Împrăștie mai departe acest mesaj alături de idealurile tale și poate salvăm România de suferința acestor suflete neprihănite.
Îmi doresc să răsară zeci de mii de astfel de caiete în țară. Am convingerea că o astfel de ”operă” poate genera un nucleu puternic de luciditate care poate schimba favorabil soarta României.
Anunță-mă prin orice mijloace și pe orice cale dacă îți faci (complet) Caietul. Voi fi onorat să te cunosc!
Îți sunt recunoscător!
P.S.: Dacă vrei să primești acest gen de mesaje în care mă dau rotund, abonează-te prin email la pagina mea www.stefanmandachi.ro